Secția Clinică Hematologie

a fost înființată prin Ordinul M.S. nr. 423/2005, sub coordonarea prof.univ.dr. Coralia Adina COTORACI. Înființarea acestei secții – singura de specialitate din Județul Arad – a fost determinată de adresabilitatea ridicată pe acest segment și de incidența crescută a patologiei hematologice și onco-hematologice. Incidența patologiei onco-hematologice a crescut în ultimii ani, mai  ales pentru patologiile care necesită îngrijire complexă precum leucemiile acute, mielomul multiplu. De asemenea s-a observat o creștere a recidivelor de boală la pacientul onco-hematologic.

Activitatea medicală

  • activitatea se desfășoară în ambulatoriul de specialitate, spitalizare de zi și spitalizare continuă;
  • asigură, pe lângă consulturi (ambulatoriul de specialitate și consulturi interdisciplinare), și aspirate medulare / biopsii osteomedulare sau microscopie (în colaborare cu medicii laboratorului) pentru pacienții hematologici și oncohematologici;
  • asigură investigarea completă și tratamentul bolnavilor hemofilici, trombofilici și talasemici;
  • tratează pacienții în Programul Național de Onclogie P3, Programul Național de tratament pentru boli rare – tratamentul purpurei trombocitopenice imune cronice la adulții splenectomizaţi și nesplenectomizaţi și Programul Național de tratament al hemofiliei și talasemiei;
  • luarea în evidentă a bolnavilor cu afecțiuni hematologice / oncohematologice diagnosticați în spitalizare continuă / spitalizare de zi sau în ambulatoriu, cu stabilirea conduitei terapeutice pentru fiecare caz în parte;
  • asistență medicală de urgență;
  • asigurarea tratamentului specific oncohematologic se face conform cu standardele actuale românești și europene, în conformitate cu protocoalele terapeutice naționale;
  • internarea pacienților se face, pentru marea majoritate a acestora, pe baza planificării (listă de așteptare, programator) în vederea efectuării tratamentului specific;
  • se pune un accent deosebit pe comunicarea cu pacientul, de la transmiterea diagnosticului, a tuturor aspectelor legate de boală, de tratament;
  • consimțământul pacientului este întotdeauna solicitat după o prealabilă informare corectă și completă privind toate aspectele legate de boală. De asemenea, se pune accentul, în mod deosebit, pe abordarea complexă a pacientului (bio-psiho-socio-culturală). Prin Asociația pacienților, aceștia pot beneficia de terapie de grup și individuală (cu psiholog și psihiatru), de terapie socială.

Cazuistica este foarte variată și cuprinde:

  • patologie hemato-oncologică – leucemii acute și cronice, limfoame maligne, mielom multiplu, sindroame mielodisplazice, macroglobulinemia Waldenstrom etc
  • patologie hematologică non-oncologică – anemii – inclusiv talasemii, modificări trombocitare, tulburări de coagulare, inclusiv hemofilii, trombofilii, modificări ale leucocitelor și formulei leucocitare, hematologia fiind în strânsă relație de interdisciplinaritate cu aproape toate specialitățile.

Secția Clinică Hematologie are un număr de 30 de paturi pentru spitalizare continuă și cinci paturi pentru spitalizare de zi. Este organizată în 11 saloane a câte 2 paturi și două saloane a câte 4 paturi, saloane pentru femei respectiv bărbați. La fiecare două saloane există grup sanitar propriu, prevăzut cu toaletă, chiuvetă și duș, cu excepția salonului 13 care are grup sanitar individual.  De asemenea, fiecare pat este prevăzut cu priză, corp iluminat, sonerii de urgență și prize de oxigen în fiecare salon, precum și paturi prevăzute cu bare laterale anti cădere.

La demisolul clădirii se află Cabinetul de Hematologie din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, deservit de toți medicii secției, cu sală de așteptare spațioasă.

Tot la nivel de demisol, recent renovate, se află două saloane pentru spitalizarea de zi, cu un grup sanitar propriu. Pacienții care beneficiază de spitalizarea de zi au astfel asigurate circuite separate.

Secția mai cuprinde și un cabinet pentru explorări funcționale (aparat EKG 12 derivații,  aparat ecografie generală), un spațiu rezervat special pentru prepararea soluțiilor citostatice (cu hotă pentru citostatice), precum și o încăpere denumită Centrul de recreere pentru pacienți  (inaugurat în aprilie 2009, fiind pionieri prin acest lucru în Arad), cu toate dotările necesare.

La ultimul etaj al clădirii se află două săli de curs ,,Sălile de Curs Prof. Dr. Gh. Dancău’’, cu mobilier nou și dotări tehnice, amenajate cu sprijinul UVVG Arad.

În secția Hematologie se desfășoară pe tot parcursul anului universitar și activitate didactică. Prof. Univ. Dr. Coralia Adina Cotoraci este profesor universitar în disciplinele Hematologie Clinică, Semiologie medicală – modul hematologie și Bioetică și deontologie medicală. Echipa de cadre didactice condusă de prof.univ.dr. Cotoraci pregătește studenți de la diferite programe de studiu: medicină, medicină în limba engleză, medicină în limba franceză, asistență medicală generală, balneofiziokinetoterapie, medicină dentară, tehnică dentară, nutriție și dietetică, farmacie, masterat.

  • Când este necesar să te prezinți la un consult cardiologic? Depistarea precoce a factorilor care ar putea duce la boala cardiovasculară.

  • Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Sfaturi pentru sezonul rece, ambientul propice pentru apariția unor boli intercurente.

Echipa medicală a Secției Clinice Hematologie

Sunați la (004) 0357 407 200 - int. 285

Sau contactați-ne prin formularul de mai jos

Vă vom contacta în decurs de o zi.