Boala arterială periferică – ce trebuie să știi? Când este necesar consultul la medicul specialist?

Boala arterială periferică, la nivelul membrelor inferioare, este o afecțiune cardiovasculară frecventă, care apare ca urmare a unui flux insuficient de sânge în mușchii picioarelor, determinat de depunerea pe peretele vascular arterial de colesterol și calciu care determină îngustarea treptată a vasului de sânge. Cu cât crește gradul de depunere pe pereții vaselor cu atât irigarea țesuturilor scade punând în pericol mușchiul sau, netratată la timp boala poate necroza țesuturile, ducând la necesitatea amputației de membru.

Principalii factori de risc care pot determina apariția bolii arteriale periferice sunt: vârsta (peste 55 de ani), fumatul, existența hipertensiunii arteriale, prezența aterosclerozei în alte zone vasculare (la nivelul coronarelor, carotidelor…), diabetul, bolile renale, obezitatea, sedentarismul, istoricul familial de boală aterosclerotică.

Simptomele instalării bolii arteriale periferice

Printre primele și cele mai întâlnite simptome se regăsesc crampele dureroase, apărute la nivelul gambelor sau al coapselor (claudicația) – manifestate de obicei în timpul mersului și ameliorate în timpul repaosului și sunt determinate de o irigare insuficientă a mușchilor. Aceste crampe sunt însoțite de senzație de oboseală, disconfort și durere la mers – reduse la repaos și intensificate în timpul activității fizice. Totodată pot să apară parestezii, leziuni la nivelul membrelor care se vindecă greu, senzația de picioare reci, paloare sau cianoză.

Există situații în care pacienții sunt asimptomatici sau prezintă ischemie critică de membru inferior – adică o durere la repaus care se cronicizează.

De asemenea, printre simptome se regăsesc amorțelile, furnicăturile sau slăbiciunea instalată la nivelul picioarelor, unghiile de la nivelul degetelor de la picioare devin casante și cresc încet, tegumente lucioase, atrofierea musculaturii picioarelor

Pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni medicale care, în timp, poate produce efecte dramatice, este foarte important să ne prezentăm periodic la medicul cardiolog pentru consulturi de specialitate. Pentru a elimina existența acestei boli este necesară efectuarea unor investigații clinice amănunțite, pornind de la compararea presiunii sângelui de la braț cu cea de la nivelul gleznei, apoi testul de efort,  ultrasonografia doppler arterială, angio CT arterială, angio RM arterială.

Odată diagnosticată această afecțiune, în paralel cu urmarea unei conduite terapeutice prescrisă de medicul specialist este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos, specialiștii recomandând efectuarea de exerciții fizice, inclusiv mersul pe jos (peste 10.000 de pași pe zi), consumul ridicat de fructe și legume, carne slabă, pește, în defavoarea alimentelor bogate în grăsimi sau semipreparate. De asemenea medicii recomandă, dacă este cazul, renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool și un somn suficient de 7-8 ore pe noapte.

În cazul în care, pe lângă diagnosticul de boală arterială periferică, pacientul este diagnosticat și cu alte afecțiuni medicale precum diabet, hipertensiune arterială, dislipidemii, obezitate… este foarte importantă urmarea unui tratament adecvat pentru fiecare dintre aceste afecțiuni, deoarece netratate corespunzător pot agrava boala arterială periferică. Pentru fiecare dintre aceste boli, adoptarea unui stil de viață sănătos – hrană adecvată, exerciții fizice regulate – este principalul factor care poate ajuta atât în prevenție cât și în ameliorarea și monitorizarea corespunzătoare a acestora.