Recuperarea activă a pacientului

Recuperarea activă se referă la ansamblul procedeelor de ajutor în recuperarea fizică și psihică a pacienților care au suferit diferite afecțiuni. Recuperarea trebuie făcută cât mai repede posibil pentru ca pacientul să poată duce o viață normală, fără să fie nevoit să depindă de familie, aparținători.

În funcție de afecțiunea suferită procedeele de recuperare pot fi diferite de la o persoană la alta însă toate eforturile sunt realizate pentru ca pacientul să își recapete statusul funcțional pentru a nu apela la ajutorul celor din jur. În acest sens este esențială acomodarea psihică și fizică a pacientului cu schimbările produse de boală.

De obicei, funcțiile motorii sunt recuperate într-un interval scurt de timp însă, pentru a se întâmpla acest lucru trebuie să înceapă cât mai repede. În acest scop pacientul este îndemnat să se ridice din pat și să încerce să pășească din nou. Pentru acest lucru uneori – în funcție de afecțiune – sunt necesare ședințe de fizioterapie pentru refacerea musculaturii. Recuperarea unui pacient va continua și după ce acesta este externat însă pentru a avea succes, el trebuie să respecte, cu strictețe, recomandările medicului.

Din programul de recuperare pot face parte: exercițiile fizice, medicația, consilierea psihologică, un stil de viață sănătos. Deoarece procesul de recuperare poate dura mult timp, există riscul ca pacientul să se confrunte cu depresia, și tocmai din această cauză este deosebit de important să își continue consilierea psihologică, de un real folos în asemenea situații.

Alte sfaturi și îndrumări

  • Igiena mâinilor

    Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Un stil de viață sănătos

    O sănătate bună nu este ceva ce putem cumpăra. Cu toate acestea, poate fi un cont de economii extrem de valoros.