Secția Pneumologie, Compartimentul TBC

funcționează, din anul 2017, în clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, clădire nou construită de către Consiliul Județean Arad pentru secțiile pneumologie și compartimentele TBC.

S-a înființat în anul 1980 sub coordonarea medicului dr. Fistioc Virgil, iar zece  ani mai târziu s-a împărțit în trei secții dintre care mai funcționează doar două – Secția Pneumologie respectiv Secția Clinică Pneumologie. Dr. Dana Olar, medic primar pneumolog, coordonează Secția Pneumologie și Compartimentul TBC începând cu anul 1990.

La începutul pandemiei COVID-19, Secția Pneumologie a fost printre primele secții care a luptat în prima linie, pentru a salva viața pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2. Astfel, în perioada în care județul Arad se confruntă cu un număr mare de cetățeni, infectați cu acest virus și care necesită spitalizare, pneumologia este printre primele secții care devine secție COVID-19.

Activitatea medicală

Cu un total de 31 de paturi dintre care 11 pentru Compartimentul TBC, secția are o largă adresabilitate, deservind atât pacienți cu tuberculoză cât și pacienți cu alte afecțiuni pulmonare (BPOC, astm bronșic, supurații pulmonare, pleurezii, neoplasme bronhopulmonare – etapa de diagnostic), acestea cuprinzând 90% din patologia internată și investigată.

Echipa medicală realizează atât internări de zi cât și spitalizare continuă, unde pacienții pot beneficia de spirometrii realizate cu ajutorul unui vitalograph portabil, puncții pleurale, polisomnografii și titrări C-Pap, măsurarea gazelor sangvine – secția dispune de un analizor de gaze sangvine achiziționat în urmă cu un an, fiind de un real folos în cazul pacienților care ulterior necesită ventilație non-invazivă.

Servicii medicale

  • Confirmare bacteriologică prin microscopie directă a BK din spută și cultură BK cu antibiogramă;
  • Bronhoscopii în scop diagnostic și terapeutic;
  • Puncții pleurale;
  • Spirometrii;
  • Ecografie abdominală;
  • EKG.
  • Când este necesar să te prezinți la un consult cardiologic? Depistarea precoce a factorilor care ar putea duce la boala cardiovasculară.

  • Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Sfaturi pentru sezonul rece, ambientul propice pentru apariția unor boli intercurente.

Câteva imagini și informații

Echipa medicală a Secției Pneumologie

Sunați la (004) 0357 407 200 - int. 18

Sau contactați-ne prin formularul de mai jos

Vă vom contacta în decurs de o zi.