Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost inclus în Programul Național pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral!

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost inclus în Programul Național pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut, după ce anul trecut, o
echipă de medici din cadrul spitalului au realizat procedeul de tromboliză, în premieră pentru Arad!

Metoda terapeutică, ce constă în injectarea unei substanțe care dizolvă cheagul de sânge la pacienții cu accident vascular cerebral, a avut loc pentru prima dată la Arad, anul trecut în luna iulie și a fost realizată de către o echipă mixtă formată din medici specialiști, medicină de urgență, radiologie și neurologie, condusă de dr. Cătălin HRENIUC, medic șef Secție Clinică Neurologie.

De atunci și până astăzi 11 pacienți au fost supuși procedeului de tromboliză, în urma unui accident vascular cerebral acut.

Pentru a putea fi supus acestui procedeu medical, pacientul cu accident vascular cerebral trebuie să ajungă cât mai repede în urgențe. În momentul în care sunt prezente primele simptome – vorbirea incoerentă, asimetria facială, pareza – pacientul trebuie să se prezinte la spital deoarece timpul este esențial! Pentru ca tratamentul să fie eficient, este bine ca pacientul să ajungă la medic în maximum trei ore de la debutul simptomelor.

explică dr. Cătălin HRENIUC, medic șef Secție Clinică Neurologie.

Din acest an, prin includerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în Programul Național pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut, această metodă terapeutică – tromboliza – va fi gratuită pentru pacienți și nu va genera costuri nici pentru spital, deoarece substanța trombolitică va fi asigurată de către Ministerul Sănătății.